Ambiënta Cinza pro 90 x 90 cm
90 x 90 cm
Je ziet het steeds vaker voorbij komen, foto’s van de lekkerste handgemaakte pizza’s die gewoon thuis in de achtertuin worden afgebakken. Het bakken van pizza’s is lekker en super gezellig! Toch blijkt dat veel mensen niet goed weten wat zo’n pizza oven precies is, en vooral: hoe een pizza oven werkt. Je leest het hier!
Pizza ovens worden eigenlijk altijd van twee soorten materiaal gemaakt, namelijk steen of roestvrijstaal (RVS). Vooral de roestvrijstalen oven is steeds populairder geworden, met name door het gewicht (max. 50kg), wat deze heel flexibel maakt om te verplaatsen. Dat is bij een stenen pizza oven toch net iets anders. Deze kunnen namelijk wel tot een paar honderd kilo wegen!
Deze ovens worden handgemaakt, waarbij een stenen koepel wordt gemetseld op een betonnen onderplaat. Vervolgens wordt de koepel afgewerkt met een stenen laag om hem te egaliseren. Ten slotte wordt er een deur aan de voorkant en een rookkanaal op de bovenkant van de koepel geplaatst. Vroeger werd het rookkanaal precies in het midden van de koepel geplaatst, tegenwoordig wordt deze bijna altijd aan de voorkant, vlak achter het deurtje geplaatst. Waarom dat is? Dat leggen we je graag uit!
Benieuwd naar de werking van een pizza oven voor buiten? Eerst wordt er een vuur opgestookt aan de achterkant van de oven. De hitte van het vuur stijgt op en gaat vervolgens via het plafond van de koepel richting het rookkanaal, hier wordt namelijk lucht aangezogen. Het vuur ‘beweegt’ dus als het ware langs de rand van de koepel.
Hier komt ook direct een belangrijk punt naar voren: de hoogte van de koepel. Hierbij geldt namelijk hoe lager de koepel, hoe dichter de warmte van het vuur beweegt langs het gerecht wat je aan het bereiden bent. Vandaar dat je bij ons twee soorten steenovens kunt vinden. De traditionele oven, met een lage en gedrongen koepel, en de meer veelzijdige oven met een hoge(re) koepel.
Een pizza oven gebruiken kan nog een hele uitdaging zijn. Je begint eigenlijk altijd met het opstoken van de oven met wat aanmaakhout, denk hierbij aan kleine blokjes of latjes hout die snel branden. Waarna dit vuur goed aan is, kun je langzaam enkele grotere blokken hout plaatsen, totdat het vuur echt goed brandt. Bekijk ook eens onze tips voor het aansteken van je pizza oven, inclusief een beschrijving en foto’s!
Wist je trouwens dat je de temperatuur van je oven kunt bepalen door de hoeveelheid, en zelfs soort haardhout te bepalen? Zo zijn er houtsoorten die een lagere temperatuur hebben maar wel veel langer branden. Lees onze tips voor het bepalen van de temperatuur en de beste temperatuur per gerecht.
Onderhoud? Jazeker, je oven regelmatig onderhouden betekent namelijk dat deze veel langer meegaat! Het is namelijk zo dat een pizza oven ‘werkt’. Simpelweg gezegd betekent dit dat de oven uitzet wanneer deze wordt opgestookt en weer krimpt wanneer deze afkoelt. Niet zo heel gek ook, afhankelijk van de grootte van je oven en het gebruikte hout kan het 400 á 500 graden worden in de koepel. Dit werken betekent ook dat er kleine scheuren in de koepel van een oven gaan ontstaan. Dit is helaas niet te voorkomen.
Deze scheuren op zichzelf zijn niet erg, je kunt je oven gewoon blijven gebruiken. Het is pas een probleem als je de oven buiten hebt geplaatst en het gaat regenen en/of vriezen. Regen kan namelijk in de scheuren kruipen, dit gaat vervolgens uitzetten wanneer het afkoelt. Dit kan betekenen dat kleine scheuren verder scheuren of zelfs breken, waardoor de oven onbruikbaar wordt. De oplossing? Zorg dat je scheuren tijdig signaleert en repareert met een steenoven reparatie set. Zo voorkom je blijvende schade aan je pizza oven. Je kunt natuurlijk ook een oven kopen met een geïsoleerde koepel, die scheuren namelijk niet!
Bekijk dan ons zeer complete assortiment pizza ovens! Op de overzichtspagina kun je alle modellen vinden, vervolgens kun je kiezen voor de gewenste afmetingen. Zo heb je al een stenen pizza oven vanaf €599,- met de afmetingen 80 x 80 cm. Ovens worden persoonlijk door ons bezorgd én geplaatst, binnen heel Nederland!